Rom / Oliviers - Poederoijen
Opgericht: 1836 [1]
Gestopt: 1854 [3]
Oprichter(s): Johan (Jan) Elias Rom en Peter Cornelis Oliviers [1]
Eigenaar / eigenaren: J.E. Rom (1836-1840) [1], P.C. Oliviers (1836-1840) [1] en D. Viruly (1840-1854) [2]
Geschiedenis:
In Poederoijen is in 1829 een brandewijnfabriek opgericht, die in handen is van de firma Oliviers & compagnie. In 1836 wordt er een aanvraag ingediend tot het oprichten van bierbrouwerij en een azijnmakerij. De combinatie van de laatste twee is op zich wel logisch. Mocht het bier mislukken, dan kan er van de verloren gegane bier eenvoudig azijn gemaakt worden. Hierdoor levert het geproduceerde in ieder geval nog geld op.
Op 5 oktober 1836 wordt door Gedeputeerde Staten van Gelderland een vergunning afgegeven aan de heren Johan (Jan) Elias Rom (1766-1846) en Peter Cornelis (in zijn geboorteakte Pierre Corneille genaamd) Oliviers (1797-??) voor het oprichten van een eerste klas bierbrouwerij en azijnmakerij. Een genoemde voorwaarde is dat de bierbrouwerij zich niet in dezelfde ruimte mag bevinden als de reeds aanwezig zijnde brandewijnfabriek.
Alle fabrieken bevinden zich in het grote herenhuis (zie tekening hieronder [4]) dat aan de oostkant van Poederoijen staat. Het gehele gebouw is gesitueerd op het, langs de maas gelegen, kasteelterrein.
In 1840 besluit de heer Rom, vanwege zijn hoge leeftijd, om de heerlijkheid Poederoijen te verkopen. De heer Viruly (1816-1862) koopt de heerlijkheid, inclusief de aanwezige fabrieken en alle overige rechten. Hiermee wordt de heer Viruly dus eigenaar van de bierbrouwerij. De bierbrouwerij wordt gedreven door de heren Rueb en De Kuiper die aan het roer blijven tot aan het einde van het bestaan van de fabriek.
Het einde van de bierbrouwerij wordt ingeluid door het stijgen van de prijzen voor grondstoffen. Hierdoor wordt het onmogelijk om de bierbrouwerij voort te zetten en wordt in 1854 [3] besloten om de deuren van de brouwerij definitief te sluiten.
bronnen:
[1] Gelders Archief => Gedeputeerde Staten
[2] Regionaal Archief Gorinchem => Notariƫle aktes
[3] Regionaal Archief Tiel => Gemeenteverslag Poederoijen
[4] Website Vier Heerlijkheden - Brakel => foto van originele potloodtekening van de heer J.H. Rueb