© BOMMELERWAARDSEBIERBROUWERIJEN

Alem algemeen

Alem ligt in het zuidoosten van de Bommelerwaard en behoort pas sinds 1958 bij Gelderland en de Bommelerwaard. In dat jaar werd er een grenscorrectie doorgevoerd tussen Brabant en Gelderland. In het midden van de jaren dertig van de 20e eeuw, werd de maas, door kanalisatie, aan de zuidkant van Alem gegraven. Hierdoor kwam Alem aan de noordzijde van de maas te liggen en werd het dus uiteindelijk Gelders.

Alem werd voor eerst genoemd in een akte uit 1107 (toen Aleym genoemd) van de abdij van Sint Truiden. Er wordt dan gesproken over het stichten van een kapittel, die aan Odrada wordt gewijd. Odrada zou in de 8e eeuw op zeer jeugdige leeftijd gestorven zijn. Wat de precieze reden is, is niet bekend. Hier zijn meerdere legendes over.

In de zoektocht naar brouwerijen in Alem heb ik tot nu toe 1 (oude) brouwerij gevonden. In het menu aan de linkerzijde treft u de informatie aan zoals ik die tot nu toe gevonden heb.

Mocht u in het bezit zijn van meer informatie of aanknopingspunten over de hier beschreven brouwerij of over een eventuele andere brouwerij in Alem, dan hoor ik dat graag van u.

U mag deze informatie mailen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.