© BOMMELERWAARDSEBIERBROUWERIJEN

Zaltbommel algemeen

Zaltbommel ligt aan de zuidzijde van de Waal naast de snelweg A2. Daarnaast bezit het een treinstation (geopend op 1 november 1869) in de huidige treinverbinding tussen Utrecht en Den Bosch. De eerste bekende naam van Zaltbommel is Bomala. Daarna heeft de stad het heel lang de naam Bommel gedragen. Een eind verder stroom afwaarts lag nog een plaatsje Bommel. Deze heeft later de toevoeging "Maas" gekregen, waardoor het nu nog steeds Maasbommel het. De stad Bommel heeft op een gegeven moment de toevoeging Saut" gekregen, wat later verbasterd is naar het huidige "Zalt", waardoor de plaats nu Zaltbommel heet.

In Zaltbommel zijn een aantal zeer bekende personen geboren. We hebben het dan over bijvoorbeeld Anton en Gerard Philips, de grondleggers van elektronicaconcern Philips, maar ook over Fiep Westendorp, de tekenares van Jip en Janneke.

Zaltbommel krijgt op 11 april 999 met een aantal rechten, waaronder het recht om gruit te verkopen. Deze rechten worden door de Duitse keizer Otto III gegeven aan de Sint-Martinuskerk van Utrecht in het domein Zaltbommel. Door het recht om gruit te mogen verkopen, destijds een van de belangrijke ingrediënten van bier, werd ook de handel in bier verkregen. Het voorstaande maakt dat Zaltbommel hiermee één van de eerste genoemde steden is in Nederland waarvan bekend is dat er bier werd gebrouwen en verkocht.

In de zoektocht naar brouwerijen in Zaltbommel heb ik tot nu toe 1 (oude) brouwerij gevonden. In het menu aan de linkerzijde treft u de informatie aan zoals ik die tot nu toe gevonden heb.

Mocht u in het bezit zijn van meer informatie of aanknopingspunten over de hier beschreven brouwerij of over een eventuele andere brouwerij in Zaltbommel, dan hoor ik dat graag van u.

U mag deze informatie mailen naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.